El conjunt romànic de la Vall de Boí està format per les esglésies de Sant Climent, Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Sant Eulàlia d'Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, La Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, L'Assumpció de Cóll i l'ermita de Sant Quirc de Durro.
Una de les seves característiques principals és la uniformitat del seu estil arquitectònic, construccions fetes durant els segles XI i XII, seguint els models provinents del nord d' Itàlia, el romànic llombard caracteritzat per la funcionalitat de les construccions, el curós treball de la pedra, els seus esvelts campanars de la torre i la decoració exterior d'arcuacions cegues i bandes llombardes.
Les esglésies de la Vall de Boí són el reflex artístic d'una societat estructurada al voltant de les jerarquies eclesiàstiques i dels senyors feudals, personificats en aquest cas en els Senyors d'Erill o el bisbat de Roda d'Isàbena, promotors dels temples de la Vall de Boí. En aquesta societat medieval, l'Església, a banda de la seva funció religiosa, desenvolupava un important paper social com a lloc de reunió i refugi del poble. En el cas de la Vall de Boí, aquesta funció social dels temples es posa de manifest en la utilització dels campanars de la torre com a elements de comunicació i vigilància.
Cal destacar els conjunts de pintura mural que alberguen les esglésies de sant Climent i Santa Maria de Taüll, i Sant Joan de Boí; actualment conservades en el Museu d'Art Nacional de Catalunya (MNAC), així com les talles produïdes en el Taller d'Erill, destacant el davallament de Santa Eulàlia d'Erill la Vall.
El romànic de la Vall de Boí és excepcional per la concentració en un espai tan reduït d'un nombre tan elevat d'esglésies en un mateix estil arquitectònic, conservat al llarg del temps amb poques modificacions que hagin alterat significativament la seva concepció inicial.
Centre d'Interpretació del Romànic de la Vall de Boí. C/ del Batalló,5- 25528 Erill la Vall - tel. 973 69 67 15